Kognitywistyka

Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

Wpływ diety na neurogenezę

Dr Sandrine Thuret wyjaśnia zjawisko neurogenezy czyli procesu powstawania nowych komórek nerwowych. Dlaczego są one ważne i jakie pełnią funkcję? A także, jak możemy ten proces kontrolować?

Zapraszam do obejrzenia prezentacji:

Wpływ diety na neurogenezę

Jedną ze struktur mózgu związanych z uczeniem się i pamięcią, a także z nastrojem, jest hipokamp. W tej strukturze tworzą się także komórki nerwowe. Neurogeneza została bezpośrednio powiązana z poznaniem i nastrojem. Stwierdzono również, że odżywianie ma wpływ na poznanie i nastrój. Dlatego neurogeneza pojawia się jako potencjalny pośrednik wpływu pewnych pokarmów na poznanie i nastrój.

Dieta może wpływać na neurogenezę z czterech różnych poziomów:

  1. spożycia kalorii – zmniejszenie spożycia kalorii o 30-40% 
  2. częstotliwości posiłków – sporadyczny post, niepodjadanie między posiłkami
  3. tekstury posiłku – żucie, chrupanie posiłków zamiast diety miękkiej, “zmiksowanej”
  4. zawartości posiłków m.in. w:
    1. flawonoidy
    2. cynk
    3. kurkuma
    4. kwasy omega-3
    5. resveratol

Zawartość posiłków zapewnia największą elastyczność regulacji neurogenezy, ponieważ różnorodne substancje odżywcze zostały zidentyfikowane jako potencjalne modulatory.

Cały artykuł na temat wpływu diety na neurogenezę można przeczytać tutaj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2775886/

Dr Sandrine Thuret

  • neuronaukowiec
  • jej badania dotyczą neurogenezy, a także środowiskowych i molekularnych mechanizmów regulacji
  • https://www.kcl.ac.uk/ioppn/depts/bcn/Our-research/Cells-behaviour/thuret-adult-neurogenesis/about.aspx
Print Friendly, PDF & Email

ZOSTAW ODPOWIEDŹ