Wpływ diety na neurogenezę
Dr Sandrine Thuret wyjaśnia zjawisko neurogenezy czyli procesu powstawania nowych komórek nerwowych. Dlaczego są one ważne i jakie pełnią funkcję? A także, jak możemy ten proces kontrolować?
Zapraszam do obejrzenia prezentacji:
Wpływ diety na neurogenezę
Jedną ze struktur mózgu związanych z uczeniem się i pamięcią, a także z nastrojem, jest hipokamp. W tej strukturze tworzą się także komórki nerwowe. Neurogeneza została bezpośrednio powiązana z poznaniem i nastrojem. Stwierdzono również, że odżywianie ma wpływ na poznanie i nastrój. Dlatego neurogeneza pojawia się jako potencjalny pośrednik wpływu pewnych pokarmów na poznanie i nastrój.
Dieta może wpływać na neurogenezę z czterech różnych poziomów:
- spożycia kalorii – zmniejszenie spożycia kalorii o 30-40%
- częstotliwości posiłków – sporadyczny post, niepodjadanie między posiłkami
- tekstury posiłku – żucie, chrupanie posiłków zamiast diety miękkiej, „zmiksowanej”
- zawartości posiłków m.in. w:
- flawonoidy
- cynk
- kurkuma
- kwasy omega-3
- resveratol
Zawartość posiłków zapewnia największą elastyczność regulacji neurogenezy, ponieważ różnorodne substancje odżywcze zostały zidentyfikowane jako potencjalne modulatory.
Cały artykuł na temat wpływu diety na neurogenezę można przeczytać tutaj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2775886/
Dr Sandrine Thuret
- neuronaukowiec
- jej badania dotyczą neurogenezy, a także środowiskowych i molekularnych mechanizmów regulacji
- https://www.kcl.ac.uk/ioppn/depts/bcn/Our-research/Cells-behaviour/thuret-adult-neurogenesis/about.aspx