Kognitywistyka

Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

Gorzkie życie kota

Gorzkie życie kota

Koty mają co najmniej siedem sprawnych receptorów gorzkiego smaku. To oznacza, że dotychczasowy pogląd na temat funkcji, jakie pełnią te receptory u zwierząt, może okazać się błędny.

kotekDotychczas uważano, że zmysł smaku wyewoluował po to, aby umożliwić zwierzętom podejmowanie decyzji, czy potencjalny posiłek stanowi źródło wartości odżywczych, czy – wręcz przeciwnie – jest bezwartościowy, a nawet szkodliwy.

Hipoteza ta okazała się prawdziwa w przypadku receptorów smaku słodkiego, które pozwalają na wykrywanie obecności cukrów – ważnego źródła energii. Wiele zwierząt mięsożernych, np. koty, lwy morskie i hieny cętkowane, utraciło zdolność do odczuwania smaku słodkiego, bo przy ich sposobie odżywania się wykrywanie cukrów nie stanowiło niezbędnego elementu przetrwania.

Naukowcy przypuszczali, że sytuacja wygląda podobnie w odniesieniu do receptorów smaku gorzkiego, które – według nich – chronią zwierzęta przed spożyciem roślin zawierających substancje toksyczne. Eksperci zakładali, że zwierzęta mięsożerne posiadają mniej aktywnych receptorów smaku gorzkiego, bo nie muszą rozpoznawać trujących roślin.

Tymczasem badania przeprowadzone przez badaczy z Monell Chemical Senses Center (USA) i opublikowane w czasopiśmie „PLOS ONE” wykazały, że koty – zwierzęta stricte mięsożerne – posiadają aż 12 genów kodujących receptory smaku gorzkiego, spośród których co najmniej 7 jest najzupełniej sprawnych, czyli zdolnych do wykrywania gorzkich substancji.

Inne zwierzęta z rzędu drapieżnych dysponują podobną liczbą receptorów gorzkiego smaku – u psów jest ich 15, u fretek – 14, u pand wielkich – 16, a u niedźwiedzi polarnych – 13. Tymczasem gatunki te znacznie różnią się między sobą sposobem odżywania – psy należą do zwierząt wszystkożernych, a pandy żywią się wyłącznie roślinami.

Wygląda więc na to, że ilość receptorów gorzkiego smaku nie zależy od udziału w diecie składników typu roślinnego. Nie wyklucza to jednak założenia o ochronnej funkcji, jaką pełnią te receptory.

„Smak gorzki może istnieć w celu zminimalizowania ryzyka spożycia toksycznych substancji występujących na powierzchni skóry, bądź innych związków obecnych u niektórych gatunków ofiar, np. bezkręgowców, płazów i gadów” – mówi jeden z badaczy Gary Beauchamp.

„Jak wynika z ostatnich badań przeprowadzonych w Monell Center receptory smaku gorzkiego są zaangażowane także w ochronę organizmu przed wewnętrznymi toksynami, np. tymi pochodzącymi od bakterii wywołujących choroby układu oddechowego” – dodaje Beauchamp.

Na badaniach Monell Center mogą skorzystać również koty, bo większa wiedza na temat ich upodobań smakowych może zaowocować stworzeniem nowych, lepiej dopasowanych karm.

 

Lei W, Ravoninjohary A, Li X, Margolskee RF, Reed DR, Beauchamp GK, et al. (2015) Functional Analyses of Bitter Taste Receptors in Domestic Cats (Felis catus). PLoS ONE 10(10): e0139670. doi:10.1371/journal.pone.0139670

Abstract

Cats are obligate carnivores and under most circumstances eat only animal products. Owing to the pseudogenization of one of two subunits of the sweet receptor gene, they are indifferent to sweeteners, presumably having no need to detect plant-based sugars in their diet. Following this reasoning and a recent report of a positive correlation between the proportion of dietary plants and the number of Tas2r (bitter receptor) genes in vertebrate species, we tested the hypothesis that if bitter perception exists primarily to protect animals from poisonous plant compounds, the genome of the domestic cat (Felis catus) should have lost functional bitter receptors and they should also have reduced bitter receptor function. To test functionality of cat bitter receptors, we expressed cat Tas2R receptors in cell-based assays. We found that they have at least 7 functional receptors with distinct receptive ranges, showing many similarities, along with some differences, with human bitter receptors. To provide a comparative perspective, we compared the cat repertoire of intact receptors with those of a restricted number of members of the order Carnivora, with a range of dietary habits as reported in the literature. The numbers of functional bitter receptors in the terrestrial Carnivora we examined, including omnivorous and herbivorous species, were roughly comparable to that of cats thereby providing no strong support for the hypothesis that a strict meat diet influences bitter receptor number or function. Maintenance of bitter receptor function in terrestrial obligate carnivores may be due to the presence of bitter compounds in vertebrate and invertebrate prey, to the necessary role these receptors play in non-oral perception, or to other unknown factors. We also found that the two aquatic Carnivora species examined had fewer intact bitter receptors. Further comparative studies of factors driving numbers and functions of bitter taste receptors will aid in understanding the forces shaping their repertoire.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Print Friendly, PDF & Email

ZOSTAW ODPOWIEDŹ